2009-6-11 (Thu) (2)

新鮮出爐!北極有企鵝!

仲記得小學嗰陣時成日笑宋啟衡「南京有企鵝」估唔到前日有人仲勁!

… 被譽為黨內新星、 剛當選副主席嘅律師張國鈞,噚日擔任港台節目《左右紅藍綠》嘉賓講氣候暖化問題,一出 鏡就講:「一直以嚟北極都係一個非常之寧靜,人少企鵝多嘅地方。」
佢講咗兩句,唔少觀眾已經笑咗出嚟,事關好多人都知,北極有熊而冇企鵝,南極先至有企 鵝,兩種動物只會在聖誕卡或動物園先有機會同場出現,張副主席指北極企鵝多,擺明搞 gag啫。

港台網版已刪「企鵝多」
節目噚日下午 1點幾鐘出街後,瞬即有人將片段上網,網友睇完「北極企鵝多」偉論後無不笑到反肚,大家以為民建聯政治上顛倒是非、六四史實黑白不分啫,原來連南北都亂曬龍。有人話民建聯成功爭取企鵝北極居留權,應該盡快掛街板邀功,同時舉辦北極企鵝觀光團,由張副主席帶 街坊去開嚇眼界。
不過大家報團前,最好聽嚇曾多次到兩極探險嘅攀山專家鍾健民意見,「我去過北極兩次, 南極三次,真係冇試過喺北極見到企鵝。」佢知道張副主席話北極有企鵝後都不禁失笑,「 如果有人擺隻企鵝去北極,唔排除企鵝可以喺北極生存嘅。」…

詳細網站:http://www.youtube.com/watch?v=6AbxOF62nd8
延伸閱讀:http://plastichk.blogspot.com/2009/06/blog-post_09.html

廣告

One thought on “2009-6-11 (Thu) (2)

  1. 哈哈!南京企鵝..戈陣真係笑左好耐,,好回味以前既小學時光….得閑刀想試下成班「X」6D約出黎傾下近況..唉可惜大家刀吾會得閑…唉算!!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s