2009-1-29 (Thu)

今日已經係年初四,都仲未同大家拜年,咁而家講返啦!

新年快樂!

之前用我阿叔 1GB RAM 的電腦,忽然覺得好鬼慢,所以幫佢部電腦「整番順條氣」。

趁新年,俾幾招大家幫電腦「整番順條氣」。

  1. 除毒
    Spybot-S&D
     
    有中文選擇,按 Check for Problems 掃毒,詳看這裏
  2. 刪除無謂檔案
    大家可以使用 FCleaner 刪除無謂檔案。或者大家聽過 CCleaner,但是 FCleaner 俾我個印象好啲,而且介面靚啲,又包辦哂「刪除無謂檔案」同「反安裝軟件」兩大功能,建議使用。
  3. 硬碟重組
    最治標o既方梗係硬碟重組啦,不過要花好多時間。Defraggler 有中文選擇,可以按「設定」>「背景執行」,令軟件背景運作。仲可以在你關機的時候按「停止」,下次開機只要再按「分析」、「開始重組」就得,簡單方便。

下次再過幾招俾大家幫電腦「整番順條氣」啦!

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s