2008-8-29 (Fri)

今日無乜嘢做,不如教下大家 check 下自己部機有無 msn 病毒,因為我發現好多個都中左,所以再寫多次。

一、Spybot – Search & Destroy (推薦!)

Spybot - Search & Destroy

這是個掃瞄間諜程式的工具,不過基本上大部分病毒他都可以找得到的。
可以在此網頁選擇下載,建議大家用 Safer-Networking 下載,比較安全啲。


選擇 Additional languages,可以用繁體中文介面架!

按指示安裝,可以揀繁體中文。
注意:選擇 datebase(病毒資料庫)的時候,是無中文的,可以選擇 global,起碼都係英文,都睇得明。

跟住出左以下畫面。

.

可以按「按查問題所在 / Check for Problems」掃瞄病毒,自己睇啦!

二、Symantec Security Check

當然,大家可以 download 免費的 AVC Anti-Virus Free,但係可以試下網上檢查先。
自己試啦!

三、木馬清除大師 & powerrmv.zip

廣告

One thought on “2008-8-29 (Fri)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s